Ιστορία του Bowling

Το bowling είναι ένα διασκεδαστικό και εύκολο παιχνίδι το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες τα φύλλα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση.

Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι τόσο παλιά όσο και ο τροχός. Η πέτρα – σφαίρα – μπάλα, που ριχνόταν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για να φτάσει συγκεκριμένο στόχο, αποτέλεσε ανάγκη επιβίωσης στην αρχή για να καταλήξει σε ευχάριστη ενασχόληση αργότερα. Διάφορες παραλλαγές έχουν ανακαλυφθεί ανά τους αιώνες σε πολλά σημεία της γης. Στα χρόνια του Καίσαρα, οι κάτοικοι των Άλπεων έπαιζαν μια πρώιμη εκδοχή του παιχνιδιού.

Το bowling όσο και να φαίνεται μοντέρνο άθλημα έχει και αυτό τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων.

Πριν από 7.000 χρόνια

Πριν από 7.000 χρόνια οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπαιζαν ένα παιχνίδι παρόμοιο με το bowling, ενώ οι παλαιολιθικοί άνθρωποι κυλούσαν πέτρες προσπαθώντας να ρίξουν οστά προβάτων τα οποία στερέωναν στο έδαφος.

Πριν από 400 χρόνια

Πριν 400 περίπου χρόνια επίσης στην Γερμανία κυλούσαν πέτρινες μπάλες με σκοπό να ρίξουν ένα ξύλινο ομοίωμα του Διαβόλου. Εάν κάποιος τα κατάφερνε, αυτό σήμαινε για τους Γερμανούς ότι ήταν καλός άνθρωπος. Στην αντίθετη περίπτωση τον θεωρούσαν κακοποιό στοιχείο και τον έστελναν για λίγες μέρες στην φυλακή.

Τον 17ο αιώνα

Τον 17ο αιώνα, το bowling ήταν πολύ δημοφιλές σπορ στις περισσότερες χώρες. Ο Ολλανδός ζωγράφος Jan Steen ζωγράφισε ένα πίνακα με αναπαράσταση bowling. Το bowling τότε ονομαζόταν «ΣΚΙΤΛΣ» και χρησιμοποιούσαν εννέα κορίνες αντί των σημερινών δέκα.

Η μανία των στοιχημάτων της εποχής δεν άφησε το bowling αμέτοχο και έτσι άρχισαν να παίζονται μεγάλα ποσά σε αγώνες ΣΚΙΤΛΣ, κάτι που επέφερε την οργή των περισσοτέρων τότε κυβερνήσεων. Αποτέλεσμα ήταν ο Βασιλιάς της Αγγλίας Τζαίημς ο 1ος να απαγορεύσει το bowling το 1618 ενώ το ίδιο έκαναν και πολλές άλλες κυβερνήσεις με πρώτη την Αμερική.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τους πολίτες όλου του κόσμου που προκειμένου να συνεχίσουν το σπορ που αγαπούσαν σκέφθηκαν ότι «απαγορεύεται το bowling των εννέα κορίνων, δεν απαγορεύεται όμως το bowling των δέκα κορίνων». Πρόσθεσαν λοιπόν μια κορίνα και ορκίσθηκαν να μην ξαναστοιχηματίσουν ποτέ στο bowling ώστε να μην τους το πάρει κανείς και έτσι το bowling μέσα από όλες αυτές τις περιπέτειες πήρε την σημερινή του μορφή και όχι μόνο

Το 1936

Το 1936 το bowling παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σαν αγώνισμα επίδειξης.

Το bowling στις μέρες μας έχει αναγνωρισθεί σαν άθλημα στις περισσότερες χώρες του κόσμου και οι Ομοσπονδίες των χωρών αυτών έχουν υπαχθεί στις Ολυμπιακές Επιτροπές.

Η Διεθνής Ομοσπονδία bowling έχοντας υπό την αιγίδα της όλες τις Ομοσπονδίες των χωρών όλου του κόσμου απαριθμεί αυτή τη στιγμή 86 κράτη μέλη και είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το 1986

Το 1986 , ιδρύεται η ABC (American Bowling Congress) που βάζει σε τάξη προδιαγραφές μπαλών, διαδρόμων, κορίνων και θέτει ενιαίους κανόνες για όλη την Αμερική. Η πρώτη μπάλα από σκληρό πλαστικό εμφανίζεται το 1905. Το 1946 η εταιρία AMF τελειοποίησε τη μηχανή, που πλέον στήνει αυτόματα τις κορίνες, φτάνοντας το παιχνίδι στην σύγχρονη μορφή του.

Πλέον το Bowling έχει πάρει τη θέση του στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια και παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω από 90 χώρες του κόσμου. Έχει αναγνωριστεί σαν άθλημα αθλητικής δεξιοτεχνίας, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι στον κατάλογο των υπό ένταξη αθλημάτων, στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιάδων.

Το 1988

Το 1988 το bowling πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ σαν άθλημα επίδειξης και έκτοτε παλεύει να γίνει επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα

Σήμερα

Πλέον το Bowling έχει πάρει τη θέση του στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια και παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω από 90 χώρες του κόσμου. Έχει αναγνωριστεί σαν άθλημα αθλητικής δεξιοτεχνίας, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και είναι στον κατάλογο των υπό ένταξη αθλημάτων, στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιάδων.

Η σημερινή μορφή του παιχνιδιού για πρώτη φορά καταγράφεται σ’ ένα βιβλίο του 1200 για την πόλη του Λονδίνου, όπου έλαβε μέρος και το πρώτο παιχνίδι σε κλειστό χώρο το 1455.